fbpx

Aan de hand van de Body-Mass Index (BMI) kun je berekenen of je overgewicht hebt. Maar wat is het? Hoe bereken je het precies? En nog belangrijker; wat betekent het dan?

BMI staat voor Body Mass Index en is hetzelfde als de Quetelet Index. Je deelt je gewicht in kilogrammen door het kwadraat van je lengte in meters. In feite bereken je zo het aantal kilogrammen dat je per vierkante meter lichaam weegt. Uit deze berekening rolt een getal wat een indicatie geeft of je een gezond gewicht hebt of niet.

Wat is je BMI?

De BMI is oorspronkelijk bedoeld om statistieken over grote groepen mensen te berekenen, niet om te bepalen of een individu te zwaar of te licht is. In de dagelijkse praktijk is het een eenvoudig hulpmiddel om te bekijken of je een gezond gewicht hebt.

Voor wie geldt de BMI?

De BMI geldt alleen voor volwassenen en dus niet voor kinderen. De BMI is het meest betrouwbaar bij een grotere afwijking, zoals ernstig over- en ondergewicht. Een zeer gespierd iemand zal volgens de BMI vaak overgewicht hebben. Dit komt omdat spieren nou eenmaal veel wegen en de BMI daar geen rekening mee houdt. De BMI kijkt ook niet naar verschillen in lichaamsbouw. Voor bijvoorbeeld Aziaten gelden andere grenswaarden, omdat zij een andere lichaamsbouw hebben.

Betekenis van je BMI

Uit de berekening komt een getal. Een BMI tussen de 20 en 25 wordt als gezond beschouwd. Bij een BMI onder de 18,5 spreken we van ondergewicht. Een BMI van meer dan 25 wordt als overgewicht beschouwd. Bij een BMI van meer dan 30 heb je ernstig overgewicht of obesitas. Maar zoals eerder gezegd, kan dit vooral bij BMI’s die net op de grens zitten nog wel eens niet kloppen.

Bereken hier jouw BMI


Lager dag 18,5: Ondergewicht
Ernstig ondergewicht kan gepaard gaan met verschillende lichamelijke en psychische klachten. Gevolgen van ondergewicht kunnen zijn een verminderde conditie en concentratieverlies.

Tussen 18,5 – 25: Normaal gewicht
Je gewicht en lengte zijn in overeenstemming zijn met elkaar. Bij je ideale gewicht is het ook van belang dat jij je prettig voelt bij je gewicht.

Tussen 25 – 30: Overgewicht
Overgewicht betekent meestal dat een lichaam teveel vetweefsel heeft. Overgewicht verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, bepaalde vormen van kanker en aandoeningen op het bewegingsapparaat.

Tussen 30 – 40: Obesitas
Obesitas is een chronische ziekte waarbij een zodanige overmatige vetstapeling in het lichaam bestaat, dat dit aanleiding geeft tot grote gezondheidsrisico’s.

Tussen 40 – 50: Morbide Obesitas
Mensen met morbide obesitas hebben een teveel aan lichaamsvet en gaan daarmee over de grens van een gezond lichaamsgewicht. Vaak is er geen goede balans in de energiehuishouding en is het energiegebruik groter dan het energieverbruik. Dit komt doordat er te weinig lichamelijke activiteit is.

Hoger van 50: Super Obesitas
Super Obesitas komt in Europa uiterst zelden voor. Patiënten met super obesitas  kunnen niet meer bewegen of normaal de straat en kunnen op korte termijn door hun gewicht bezwijken.