fbpx

Tegen de tijd dat je weet dat je in de overgang zit, heb je misschien al 10 dingen ontdekt die onverklaarbaar leken. Je stemming, hoe je huid voelt, een beweging die ineens niet meer soepel gaat en misschien ook nog nachten dat je drijfnat van het zweet wakker wordt.

Zoveel dingen om mee om te leren gaan in deze fase van je leven. En dan ook nog soms die totaal onverklaarbare zweetgeur?? Dat is het laatste waar je op zit te wachten. Niet gewoon als je hebt gesport of extra hard tegen de wind in hebt gefietst, maar gewoon zomaar. ’s Ochtends vroeg of midden op de dag als je gewoon achter je computer zit. Dat gevoel van ‘Ruik ik mezelf nu ineens??’

Hormonen veroorzaken zweetgeur

Net als in de puberteit gaan je hormonen door een rollercoaster tijdens de overgang. Dat is je ongetwijfeld al heel duidelijk geworden. Maar die hormonen kunnen er dus ook voor zorgen dat je op de gekste momenten die vervelende zweetgeur ruikt. Waar je echt niet op zit te wachten in deze toch al heftige periode. En probeer het maar eens weg te wassen! Bijna niet te doen met die zweetgeur!

Eccriene en apocriene zweetklieren

Je zweet wordt normaalgesproken geproduceerd door je eccriene zweetklieren. Dat zweet helpt je lichaam te koelen en afvalstoffen te lozen. Het wordt geproduceerd als je het warm hebt of als je je hebt ingespannen. Dit zweet is waterig dun en geurloos totdat het in contact komt met de bacteriën op je huid. En dan nog is de zweetgeur meestal best te overzien.

Je hebt alleen ook nog andere zweetklieren dan je eccriene zweetklieren, namelijk je apocriene zweetklieren. En die worden aangestuurd door je hormonen! Wat de functie daarvan is, is helemaal niet zo duidelijk als bij je ‘normale’ zweet. Het heeft mogelijk een communicatiefunctie vanuit de oertijd, toen we nog niet zo goed met woorden waren, maar daar zit je nu helemaal niet op te wachten.

Wat nog vervelender is; dit zweet is lang niet zo geurloos als je gewone zweet. Het is een stuk dikker en bevat veel meer vetzuren. De bacteriën op je huid zijn gek op die vetzuren en gaan nog veel meer stinken! Deze apocriene zweetklieren bevinden zich op plaatsen waar we van nature meer haargroei hebben (je oksels en je liezen) en die haartjes zorgen er helaas voor dat de geur nog langer blijft hangen.

Wat gebeurt er met je hormonen tijdens zo’n zweetaanval?

Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in je lichaam, maar het is geen gelijkmatige daling. Het is een daling met pieken wanneer je lichaam probeert oestrogeen aan te maken. Juist die fluctuatie zorgt ervoor dat je begint te zweten. Oestrogeen is namelijk een belangrijke boodschapper voor de hypothalamus, het deel van je brein dat onder andere de temperatuur van je lichaam regelt. Bij een daling van het oestrogeenniveau denkt je hypothalamus per ongeluk dat je lichaam oververhit raakt. En om te koelen gaat je lichaam extra zweet produceren. Hallo opvliegers!

Maar het zijn vooral de psychische effecten van de overgang die zorgen voor die penetrante zweetgeur. De hormonale schommelingen zorgen ervoor dat de balans tussen parasympatische en het sympathische zenuwstelsel wordt verstoord. En dat voel je als stress. Of prikkelbaarheid. Of een huilbui. Of een paniekaanval.
Wanneer je lichaam stress ervaart, zorgen de adrenaline en cortisol ervoor dat de apocriene zweetklieren een seintje krijgen om dat vervelende zweet te produceren…

Wat kun je doen aan die zweetgeur?

Als je die irritante zweetgeur opmerkt, denk je misschien als eerste aan het extra spuiten van je deodorant. En ja, dat helpt vast ook wel een beetje, maar al die gewone deodoranten en anti-transpirants zijn ontwikkeld om gewoon zweet tegen te gaan. Meestal bevat je deo een combinatie van aluminium en parfum. Aluminium blokkeert je zweetklieren waardoor het zweet je huid niet meer kan bereiken. En parfum maskeert eventuele geurtjes die er toch nog doorheen komen.

Kies voor zuiveringszout en zinkoxide

Zinkoxide is hét wapen tegen hormoonzweet. Zink is een mineraal dat we nodig hebben in ons lichaam. Heb je een tekort aan zink, dan kan dat zelfs een lichaamsgeur veroorzaken doordat het systeem van afvalstoffen afvoeren in ons lichaam verstoord wordt. Zink zit dan ook in bijna alle multivitaminen.

Op je huid blijkt zink een geweldige beschermer te zijn tegen zweetgeur! En dan ook nog speciaal voor zweet dat geproduceerd wordt door de apocriene zweetklieren. Het zweet dat geproduceerd wordt door je apocriene zweetklieren bevat meer vetzuren en zinkoxide zet deze vetzuren om in geurloze zouten voordat de bacteriën hun werk kunnen doen. Maar wat zink dubbel zo sterk maakt als wapen in de strijd tegen zweetgeurtjes, is dat het tegelijk antibacterieel is. Er zijn dus sowieso minder bacteriën op je huid die de zweetgeur kunnen veroorzaken.

Zinkoxide is ook nog eens perfect te combineren met zuiveringszout. Zuiveringszout (oftewel natriumbicarbonaat) is nog zo’n natuurlijk wapen tegen zweet. Het is hét alternatief voor als je geen aluminium in je deo wil. Zowel natriumbicarbonaat als zinkoxide blokkeren je zweetklieren niet. Je zweet dus nog wel gewoon (waardoor de noodzakelijke lichaamsprocessen niet verstoord worden), maar je zweetgeur wordt al voorkomen voordat het zweet je huid heeft bereikt.

Combineer je zinkoxide met natriumbicarbonaat dan heb je ook nog eens het voordeel dat het je huid beschermt tegen irritaties. Zinkoxide kan zelfs de huid helpen herstellen. Ga dus naar een goede drogist of apotheek voor een product dat zinkoxide en natriumbicarbonaat bevat.

Sensalife biedt ook luxopunctuur behandelingen om de hormonale balans weer te herstellen en de overgangsklachten te verminderen. Al meerdere vrouwen hebben deze behandeling gedaan en zijn erg blij met het resultaat! Meer weten? Kijk daarvoor op deze pagina.

Waarom je zweet zo anders (en heftig) ruikt tijdens de overgang?